Boogie Woogie

  „Буги-Вуги” (Boogie Woogie) е по-достъпен до широката публика стил в джаза. Това била специфична форма на изпълнение на блус който се свирел предимно на пиано.

Първите появи на елементи на стила се забелязват в края на 19ти век,  в щата Тексас в изпълненията на тъмнокожите пианисти. Първоначално тази музикална разновидност е известна като "Barrelhouse" и "Honky Tonk" на името на типа заведения в които се е изпълнявала. Една от причините за появата на стила била да се наемат само пианисти, а не цели оркестри в недотам „скъпи”кафенета тип „хонки-тонк” и барове «barrelhouse». Така се развил и като техника на свирене. По –късно същият този стил става известен като „Fast Western”. Появата му като „буги-вуги” е в началото на 20ти век..

  В опитите си да заместят цял оркестър, пианистите започали да използват нови, различни от традиционните, техники на свирене. Лявата ръка на пианиста била почти на едно място на клавишите държейки басовия ритъм, а дясната имала пълна свобода да импровизира върху основната блус-мелодия. Усещането на моменти било, че свирят не един, а двама пианисти.

   В началото буги-вуги е било привлекателно предимно за непрофесионални пиано изпълнители, за които традиционната техника за свирене е била непозната. Те черпели вдъхновение от други творчески поприща. Например Jimmy Yancey и Pine Тop Smith били танцьори на степ, а Albert Ammons и Pete Johnson са свирили на барабани. Много от пионерите на буги-вуги музиката са били самоуки, а първата им среща с пианото-случайна.

   Голяма част от композициите в стил буги-вуги са на основата на блуса. Чувството за ритъм и импровизция при изпълнение са особено важни. Точно в този й вид-самата техника и стил на изпълнение са коренно различни от класическите познати дотогава.   Само като похват е позната от времето на рагтайма, но съвършенно различна стилово.

    Първият запис в стил „Boogie Woogie” може да се приеме че е “ “New Orleans Hop Scop Blues”” на George W. Thomas, направен през 1910г.. През 1927 г. Meade Lux Lewis записва класическото Boogie Woogie - “Honky Tonk Train Blues”. Ритъмът е "вдъхновен" от ежедневно преминаващите влакове в близост до дома на Lewis.

  Официално стилът «Boogie oogie” се появява през1928г. като име на танца под акомпанимент за пиано в пиесата « Pine Top’s Boogie Woogie» на пианиста Pine Top Smith. Думата “boogie" на тогавашния жаргон означавала сексуален акт, а също така състояние на пълен екстаз,наслаждение и удоволствие.

   Първото поколение професионални изпълнители на буги започва да се формира в края на 1920г. Сред тях са виртуозите Romeo Nelson, Arthur Montana Taylor, Charles Avery.

   В началото на 1940г. първоначалната блус форма на бугито се видоизменя в танцувалната буги-вуги. Влиянието на танцувалната форма се забелязва в много от аранжиментите изпълнявани от биг-бендовете. Суинг-оркестрите имат още по-голям успех добавяйки елементи от буги-вуги в изпълненията си.

Сред музикантите дали най-голям принос за развитието на буги-вуги, може да споменем Pine Top Smith, Albert Ammons, Jimmy Yancey, Jay “Hootie” McShann, Joe Sullivan, Clarence Lofton, Pete Johnson, Meade Lux Lewis.

 Съвременни изпълнители на Буги Вуги:  

Little Willie Littlefield,   Mitch Woods Axel Zwingenberger, Silvan Zingg, Vince Weber, Joja Wendt, Jean Paul Amouroux , Chris Conz, Dr. John

 Връзки:

 Документално филмирана история на Буги-Вуги в 4 части по 15мин. , без субтитри

Част 1, Част 2Част 3, Част 4

Сайт посветен изцяло на Буги –Вуги . Изключително много информация за изпълнители, история, фестивали, подбрани клипове и видео уроци за буги-вуги пиано :

Сайт за буги-вуги музика- новини, информация

Международен фестивал Лугано, Швейцария

Международен фестивал Холандия

UK Boogie Woogie Festival

Американска организация за съхранение на традициите на Американската музика- джаз, рагтайм,  буги вуги, ритъм енд блус


 


« назад
 


за нас събития
и новини
танци филми hot ride музика магазин
обяви
lifestyle отминали събития контакти правила за ползванеCopyright © 2011 rockabilly.bg  разработен от: Inet-Partner.com