.
  Shim Sham

Shim Sham (Shimmy) се появява в началото на 20ти век, танцуван предимно от водевилните актьори. В края на преставленията им е трябвало да се направи общ номер, който да могат да изпълнят всички без предварителна репетиция.  Избран е танц,  поредица от крачки, които независимо, че всеки правел във собствен стил, като цяло изглеждали еднакви и синхронизирани.

  През 1927г. Уили Брайънт и Ленърд Рид заедно с трупата на „The Whitman Sisters” изпълняват нов комедиен танц, показващ степъри старци опитващи се да изпълнят известния на всички завършващ финален номер.Този танц бил наречен ”Goofus”.

 Един от танцьорите на „The Whitman Sisters”, Джо Джонс, напуснал трупата и създал своя собствена, която нарекъл ”The Three Little Words”. Той изпълнявал Goofus в харлемския ”Connie’s Inn”. По-късно преименувал танца на Shim Sham Shimmy.

 Ставайки постановчик в ”Cotton Club”, Ленърд Рид включва Shim Sham в програмата. През 1931г. този танц става неизменна част от всеки мюзикъл бил той холивудски или бродуейски.

  ”Whitey’s Lindy Hoppers” започнали да използват опростената форма на танца преди началото на представленията си в „Savoy Ballroom”. Много от редовните посетители също започнли да го танцуват и станал традиционен за клуба. Специално за него Чък Уеб е написал композицията  ”Stompin’ at the Savoy”.

 Shim Sham е признат за „химн на степа”- неговото начало. Той може да се танцува от произволен брой танцьори от двама до цялата зала. В днешни дни се преподава в много школи по степ. "Не-степовата" му форма често се използва за начален или завършващ танц в суинг-школите под съпровода на ”Tuxedo Junction”, ”T’aint What You Do” или  ”Shim Sham Song” на оркестъра на Бил Елиът.

  Танцът има няколко алтернативни хореографии –  една развита от Frankie Manning, друга на Ал Минс и Леон Джеймс ( наричана още „Савой Шим Шам”), и трета от Дийн Колинс.

    Преди смъртта си през април, 2009г., Frankie Manning планирал да празнува 95тия си Рожден ден през май 2009г., в Ню Йорк, със специално  събитие през уикенда посветен на загиналите във войните-Memorial Day . Събитието, което много наричат   „ Фестивалът на Франки” или „Франки на 95” се състояло без него, но в негова памет. Събират се танцьори и инструктори от цял свят. В очакване на събитието танцови групи качват в youtube  повече от 160 клипа на техни изпълнения на Шим Шам ( танцът асоцииран с Манинг), клипове на хореография в стил Савой, специално правена за празненството по случай 95тия Рожден ден на Манинг, от известният  танцьор и линди-хоп инструктор Питър Стром. Видеото е обработено от Акеми Кинукава и се излъчвало по време на празненството провело се в Ню Йорк през уикенда посветен на загиналите през войните.  То включва 5000 танцьори от 22 страни.Музикалният съпровод е песента  Tain't What You Do на Jimmy Luncerford. В неделята на „Франки на 95” присъстващите се опитват да поставят три световни рекорда в Сентрал Парк, включително и за най-голям брой хора танцуващи Ши мШам едновременно на едно място.

   Приходите от 5-дневното празненство „Франки на 95” служат за създаване на Фондация Франки Манинг.

Връзки:

Фестивалът на Франки
 
 


« назад
 
 


за нас събития
и новини
танци филми hot ride музика магазин
обяви
lifestyle отминали събития контакти правила за ползванеCopyright © 2011 rockabilly.bg  разработен от: Inet-Partner.com