.
  Boogie Woogie

С името „ „Boogie Woogie” e наричано едно от движенията на популярния през 1920г. танц “Ballin the Jack”. След залеза на този танц и появата на Линди Хоп и разновидностите му, с „Boogie Woogie” се е наричал който и да е суинг-танц танцуван в бързо темпо.

   През 1938г. “Whitey's Lindy Hoppers " под съпровода на композицията “A Lesson in Jive” на Cab Calloway изпълняват танц, който наричат Boogie Woogie. Всъщност това било Линди Хоп, а новото име било дадено за да има в публиката усещане за нещо ново.

   Буги-вуги танцът се развива основно в края на 40-те, началото на 50-те г. По време на Втората Световна Война, американските войници пренесли East Coast Swing в Европа. През тези трудни времена големите танцови зали били заменени с малки клубове и малки пространства за танци. Биг-бендовете отстъпили място на малки групи. Всичко това оказало вияние и на танца. Европейците го преработили по свой маниер.Той станал по-компактен, танцуващите били по-близо един към друг, предимно в затворена позиция. Движенията станали по-енергични, особено движението на краката. Динамиката на краката е една от отличителните му черти от другите танци в семейството.

  Може да се каже, че буги-вуги танца е европейският вариант на East Coast Swing, промененият Линди-Хоп.

  През тези години буги-вуги танцът става един от най-разпространените в Европа.С появяването на туиста, буги-вугито губи своята популярност и скоро след това е забравен.

 След "ретро-ренесанса" през 80те, буги-вуги отново се танцува по целия свят като състезателен и социален танц. През 1984г. се провежда първият Световен шампионат по буги-вуги в Германия, който е традиционен и до сега.

 Връзки:

 World Rock'n'Roll Confederation (WRRC)- световна организация на националните федерации по рокендрол  за аматьори и професионалисти включваща стиловете Rock'n'Roll, Boogie Woogie и др.

 
 


« назад
 
 


за нас събития
и новини
танци филми hot ride музика магазин
обяви
lifestyle отминали събития контакти правила за ползванеCopyright © 2011 rockabilly.bg  разработен от: Inet-Partner.com