.
  Rock&Roll;

   На 12ти април 1954г. на екраните в САЩ излиза филмът “Rock Around The Clock” с Били Хейли. В него за първи път двойки танцуват танц наречен „rock'n'roll”. До голяма степен танцът е взаимстван от познатите ни суинг и линди, но представен в този нов вариант -постига желаният ефект. Рекламен трик или –не, след появата му на киноекраните танцът започва да се танцува от цяла Америка. Той вече не се асоциира с модата на Биг-бендовете, а с навлизащия със зашеметяваща сила рокендрол.

   През 1956 г. на шампионата по танци „Harvest Moon Ball” вече имало рокендрол раздел, в който участвали дългогодишни суинг танцьори . Били написани книги за обучение по танци. В тях този „нов танц” бил описан подробно. Обяснението на стъпките съответствало на това, което днес познаваме катоWest Coast Swing. В други източници се срещал като стъпки от East Coast Swing. Танцовите студия, в това число и на Артър Мъри, го наричали рокендрол с идеята да спечелят от този нов танц.

Начинът по който се движи и танцува Елвис, също е олицитворение на рокендрол танца.Но при него всяко нещо е уникално. Всъщност с тези негови "неприлични" движения (на бедрата и таза) е имал доста главоболия в първоначалните си концертни изяви.

    В началото на 60те започват да се провеждат самостоятелни състезания за танцуващи танцуващи рок’н’рол. В началото на 70те, Швейцарецът Рене Сагара обединил завършените рок’н’рол танцувални движения, като по-този начин измисля спортния (акробатичен) рокендрол. Този вариант на танца бил добре посрещнат от Немската Асоциация на учителте по танци и от тогава рок’н’рола става не само танц, но и доста сериозен вид спорт.

  През 1974г. Италия, Франция, Германия и Швейцария основават Европйеската рокендрол асоциация ERRA, към която много скоро се присъединяват Австрия, Холандия и Швеция. След няколко години се присъединява и Канада. Така Европейската Асоциация става- Световна Асоциация-WRR.

   По това време съществувала и още една международна рокендрол асоциация”Световна Федерация на Джазовия Танц” (FMDJ). През 1984г. тези организации се обединяват във „Световната Рок’н’Рол Конфедерация” (WRRC).

  В нея членуват повече от 30 страни, сред които е и България. Ежегодно се провеждата  от серията „мастърс”, Европейски и Световни шампионати.


World Rock'n'Roll Confederation (WRRC)- световна организация на националните федерации по рокендрол  за аматьори и професионалисти включваща стиловете: Rock'n'Roll, Boogie Woogie и др.

 Българска Федерация Акробатичен Рокендрол-обединява клубове на територията на Република България включваща стиловете Rock'n'Roll и др.


 
 


« назад
 
 


за нас събития
и новини
танци филми hot ride музика магазин
обяви
lifestyle отминали събития контакти правила за ползванеCopyright © 2011 rockabilly.bg  разработен от: Inet-Partner.com