Владо Веселинов-художник

Картините на художника Владо Веселинов са истинско доказателство за това, че винтидж стилът е непреходен, и дори нещо повече – той с още по-голяма категоричност става предпочитан в съвременното изкуство. Неговите творби биха могли да се разчетат като своеобразен и неподражаем израз на носталгия, но в същото време очарование от миналото – модата, идеите и поп културата на 60-те. Отличителна черта на тези картини е специфичната структура на платното, която силно напомня романтиката на набързо откъснати и намачкани страници от старо модно списание, намерено сред вещите на прашния таван. Тази техника е сравнима дори с похватите, използвани от Куентин Тарантино в някои от последните му продукции, с помощта на които изпълнените с мръсотия и недостатъци кино ленти изключително умело и почти неусетно пренасят зрителя в уникалната атмосфера на драйв-ин театъра. И, разбира се, не на последно място – играта на цветовете в работите на Веселинов няма как да не доведе до асоциации със сюрреалистичните обложки на албумите на Джими Хендрикс или Джеферсън Еърплейн. 

Владо Веселинов отговори на въпросите на Rockabilly.bg:    

 Жанрът на който си посветил творчеството си е от любимите на нашата аудитория, набира все по голяма популярност в последните години. До скоро сякаш бе непознат за българската публика. Как, кога започна всичко при теб?

При мен започна неосъзнато на около 7 г. , държейки в ръце комикс списанието "Pif et Hercule" се чувствах някак вълшебно и приповдигнато.  Редовно изрисувах тетрадките и учебниците с анимационни герои.

Срещата ми след това с поп артисти като Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Tom Wesselmann, Eduardo Paolozzi засили вълшебството в мен …. Така започна всичко.Картините ти отразяват епохите и естетиката на 50-те и 60-те. Сякаш обичаш и да ги съчетаваш?

Харесвам да ги смесвам, на първо четене си приличат, но са доста различни. Харесвам колорита на тези епохи и чувството за надежда, което носят. Музиката, киното, бийт поезията , новите хоризонти – всичко това е златна мина за мен.Използваш специална техника придаваща уникалнa виндтидж визия на платната ти. Ще споделиш ли някоя от тайните си?

Вграждам ръчно тъкано платно, намерих го на тавана на баба ми – то самото е от 50-те и 60-те. Носи  духа в себе си, това много ми помага – настройва ме.


В чужбина имаш голяма популярност, как усещаш връзката си с българската публика?

Все по-осезаема е. Жанрът не е много популярен у нас, но мисля, че набира сила. Имаме какво да наваксваме. Rockabilly.bg  доста помага в тази насока.


Знаем че имаш и други проекти. Разкажи ни за някои от тях.

Работя в областта  на инсталацията, видео арт, ланд арт,  хепънинг и други с  по-съвременен изказ . Малко е трудно да ги преразказвам , по-добре е да се видят, усетят и изживеят. Много харесвам  Кристо, истински вдъхновител е.


На предстоящото винтидж гардинско парти Smugglers Swing Club отново ще имаме удоволствието да видим някои от твоите картини.  Къде може да видим повече от тях, да очакваме ли предстояща изложба?

Засега на https://www.facebook.com/popartgallery

Обещавам веднага да сигнализирам, когато уредя следваща изложба в България.


Интервю: Rockabilly.bg
Връзки: https://www.facebook.com/popartgallery

 
 

« назад
 


за нас събития
и новини
танци филми hot ride музика магазин
обяви
lifestyle отминали събития контакти правила за ползванеCopyright © 2011 rockabilly.bg  разработен от: Inet-Partner.com