Тattoos

  Татуировките са неизменна част от Рокабили културата. Вдъхновени  от моряшките татуировки и символи- модата на 50те взаимства от тази култура. Най-често използваните в рокабили татуировките са: моряшки символи са котви, лястовици, звезди и pin-up момичета, комбнирани с музикални символи, сърца, пламъци, рози, коли и т.н. За вдъховението на рокабили татуировките и уникалният им стил, голяма роля има:

‘Sailor Jerry’

  Norman ‘Sailor Jerry’ Collins (Norman Keith Collins 1911-1973) се смята за най-значимия американски татуист на своето време. Може да се каже, че той е направил повече за древното изкуство на татуировката, отколкото всеки друг човек. Някои дори определят занаята в две епохи- BSJ и ASJ(преди и след Sailor Jerry).

  Норман Колинс  е роден на 14 януари, 1911 в Renо, Невада.  Обикаля света от малък. Научил  се да татуира от  човек  с прякор "Big Mike" от Palmer. Става моряк в ранна възраст, а на 19г  постъпва в Американския флот.  Пътуванията му го отвели и в Югоизточна Азия. Колинс бил завладян от изкуството, екзотиката и мистиката на Далечния Изток.

  Първото студио на Sailor Jerry било в Хонолулу (Хавай)  в Chinatown, мястото на острова, където били разположени студията за татуировки. Работил в Хонолулу почти през цялата си кариера.

   Когато през Втората световна война хилядите постъпили във войската строяли окопи в Хавай, „Морякът Джери” символизира мъжествения дух на времето. Далеч от дома, готови на саможертва, безразсъдни, тези мъже прекарвали отпуска си на брега с една единствената цел: да се изпекат, татуират и получат ласки.

   Завинаги запечатан върху телата на хилядите преминали през ателието му в Хонолулу, трудът на Джери разказва истории за война, скръб, мечти и желания с отдаденост на стила, майсторството и детайла, която превърнала Моряка Джери в един от най-значимите, американски „народни” художници на 20-ти век.

   Приносът на Колинс за развитието на Америкаския татуизъм е огромен. За да следва стила си е разширил наличната палитра от цветове, като добавил свои собствено разработени пигменти. Изобретил игли, с които пигментът се въвежда под кожата по по-безболезнен начин. Бил е сред първите, използвали игли за еднократна употреба и стерилизирал инструментите си. Вниманието му към детайлите било толкова педантично, че за платната на морските му татуировки се говори, че били перфектни. Стилът му е вдъхновен от съчетанието на дяволитото поведение на американския моряк с мистицизма и мъжеството на Далечния изток. Поддържал близки отношения с японски татуисти. Смятал татуирането за собствени бунт срещу консерватизма. Възприел смела линия на татуиране и инкорпорирал това, което научил от японските майстори на татуировки, наричани хорис.

  Неговата работа била толкова подражавана, че той трябвало да отпечата "The Original Sailor Jerry" на своите визитни картички.

   Sailor Jerry остава моряк през целия си живот. Дори и по време на кариерата си като татуист, работи като лицензиран капитан на голяма три-мачтова шхуна с която обикаля Хавайските острови. Ветроходството и татуировките са само част от неговите начинания. Свири на саксофон , дори за кратко е член на „Hawaiian jazz band”.  Вечер след като затвори студиото си отива в  „Watamula Broadcast Tower”, където води собствено предаване (talk show)-  "Old Ironsides." В шоуто си, Джери обичал да говори на всякакви теми –от политика до жени.

   Sailor Jerry остро критикува татуисти като Lyle Tuttle и това, което той нарича хипи "култура" на татуировките.  Уважава таланта и отношението на много татуисти сред тях легенди като Don Ed Hardy и Mike Malone (с артистичен псевдоним „Rolo Banks”). Именно на тях той завещава творбите си.

   През 1973 г. Norman Collins умира и е погребан в  „National Memorial Cemetery of the Pacific”,  военно гробище, разположено в кратера Punchbowl в Хонолулу. 

  През 1999 г. Hardy и Malone партнират с малка независимата компания за облекла във Philadelphia и създават “Sailor Jerry Ltd.”  Създадената компанията произвежда дрехи и други стоки с марката „Sailor Jerry”. Някои казват, че за „признание” , Hardy и Malone са продали стария си наставник, на което те отговарят, че по този начин ще се запази спомена и завещаното от Norman ‘Sailor Jerry’ Collins.

  “Sailor Jerry Ltd.”  произвежда  "моряшки ром" с марката „Sailor Jerry”. Ромът е 46% (92 proof) , дистилиран в Карибите и по стара моряшка традиция подправен с много подправки и различни привкуси. На етикета има типичното за рисунките на Джери- “hula”- момиче, a когато  бутилката се изпразва, от вътрешната страна започва да се вижда друго негово pin-up –момиче.

 

Връзки:

Официален сайт на “Sailor Jerry Ltd.”  , on line магазин, история и т.н.

 

Документален филм „Hori Smoku Sailor Jerry”, разказващ за историята на Американския татуизъм, в която Sailor Jerry, заема важно място;

 

Можете да прочетете още за  Рокабили татуировките и тяхната символика.

« назад
   
 


за нас събития
и новини
танци филми hot ride музика магазин
обяви
lifestyle отминали събития контакти правила за ползванеCopyright © 2011 rockabilly.bg  разработен от: Inet-Partner.com