Surf Style

  До средата на 50-те карането на сърф бил почти непознат спорт.  През 60-те всичко се променя. Сърфингът  омагьосал съзнанието на следвоенното поколение и почти за денонощие се създава цяла нова модна тенденция. Но от къде започва всичко?

  През 1957г, Frederick Kohner написал книга за дъщеря си Kathy, която била сърфистки и току що се прибрала Malibu Beach. Книгата се казвала Гиджет“(Gidget), a през ’59-а е създаден и филм по нея. Филмът се превъръща мигновено в хит. Та, ето как започнало всичко..

  Във филма Джеймс Дарън и Сандра Дий играят главните роли, поддържащата роля е изиграна от друга голяма звезда на това време – Клиф Робъртсън. Звездният актьорски състав, заедно с множество красиви момичета по бикини , мускулести сърфисти, създава истински хит. Освен това успява и да улови въображението на поколението, което се стреми към  безгрижния живот на сърфистите.

  Заснети са и други филми на тази тема, музиката не изостава от тенденцията. Групи като  „Jan and Dean“ и „The Beach Boys“ започват да издават хитови сингли. Интересното е, че истинските сърфисти на харесват въобще тези филми и сърф музиката, защото искали вълните, заради самите тях. Предпочитали китарите на „The Ventures“ и „The Dick Dale“ и „Тhe Deltones“. Слушали са и песни само с инструментал като „ Walk, Don’t Run“(“Върви, Не Тичай”) и “ Perfidia” , за да се надъхат преди да се изправят срещу вълните.

   Сърфистите нямало какво да направят, за да спрат възхода на сърф течението в музиката. До края на 60-те, сърф модата е на лице и всеки иска да бъде сърфист. Тези, които живеели близо до морето започнали да карат сърф, а останалите само се обличали, като такива.

  Широките хавайски ризи, широките шорти и  банските с хавайски шарки били сърф стила на това време. Отнело известно време, докато сърфистското облекло се развие като индустрия. Но сега някои от най-ранните компании са мулти милионери.

  В наши дни може да се намерят тези дрехи навсякъде по света, и то в пълната си гама – от шорти  и бикини за сърфиране до обувките, късите панталони, ризите, дори чорапите за дамите има тесни потници с широки презрамки, блузи, къси поли и рокли.

Повече за сърф музиката


« назад
   
 


за нас събития
и новини
танци филми hot ride музика магазин
обяви
lifestyle отминали събития контакти правила за ползванеCopyright © 2011 rockabilly.bg  разработен от: Inet-Partner.com