Рокабили татуировките и тяхната символика

 

  Символиката при създаването татуировките e във всеки детайл и изборът им никога не е случаен. Често татуировките изпълняват ролята на амулети, талисмани за защита от зли сили, изразяват убеждения и принадлежност.

  Ще ви разкажем за някои от най-често използваните символи в рокабили културата. 

 Визията на моряшко момиче на "rockabilly girls" не е случайна. Голяма част от татуировките са взаимствани от моряшките, а други използват символи характерни за модата и ценностите през 50те.

  Живеейки сред опасностите на природните стихии и оповавайки се на благосклонността на съдбата, моряците разчитали и вярвали на всички знаци които ги заобикаляли. Татуировките са символ на преживяванията им,  както и знак който ги води, пази и съпътства през изпълненият им с трудности живот.

  Птиците са типични моряшки татуировки. Появата на птиците (особено лястовиците) в небето е знак-предвестник на наближаващата суша. Птиците са израз на надеждите на моряците, че ще се приберт у дома живи и здрави, а ако не оцелеят и потънат в тъмните морски дълбини, птицата ще спаси душата им и ще я отнесе в небето.

Синя птица


   Синята птица често е бъркана с лястовицата. Приличащи си визуално с подобни сини и жълти цветове, двете птици символизират различни неща.

Синята птица е символ на щастието, здраве, пристигането на пролетта.  Синият цвят е  асоцииран с небето и вечното щастие на него. Умряла синя птица е символ на разбитите мечти и надежди, както и загуба на невинността.

 


Лястовица

Лястовицата символизира надеждата, плодовитостта  и възраждането-новото начало. Татуировката на лястовица карала моряците да вярват, че както всяка година лястовицата се завръща заедно с настъпващата пролет и те ще се приберат у дома след поредното плаване.

Лястовиците се събират до края на живота с партньора си, затова са и олицитворение  на любовта, доверието и лоялността.

След изминаването на всеки пет хиляди морски мили (9250 km), моряците татуирали лястовица на гърдите си. Друг повод за появата им е при изплаване на седем морета, преминаване покрай опасни места или прекосяването на екватора.
Когато лястовиците са две, изобразени в полет-символизират свобода. Този тип татуировки често са използвани и от затворниците.


Котва

Котвата е един от най-старите Християнски символи, асоциирана с Христовия кръст.  Дълбоко вярващи моряците са направили свои интерпретаци на тези символи.

Моряшки кръст- кръст във формата на котва се среща в изображенията, които рисували ранните християни върху стените на катакомбите. Понякога го рисували заедно с делфин или две риби, висящи от напречните пречки. В християнския символизъм котвата се смята за знак на безопасност, устойчивост и надежда. За моряците тя също е постоянство, твърдост , успяваща да устои на бурите и вълненията.  Кръстът - котва, който e комбинация от двата символа — кръст и полумесец, символизира раждането на Христос от тялото на Мария, чиито знак е полумесецът. Също се възприема и за символ на ключа към Небесните врата.

  Моряшкият кръст е  познат и като кръста на St. Clementе. През първи век St. Clementе е прогонен от Рим от император Траян и  заставен да работи в руска каменоломна. Когато попаднал на извор на свежа вода, който утолил жаждата на него и останалите затворници (вярвало се, че това било чудо, което му помогнало по пътя към светостта), комендантът на затвора осъдил Клементе на смърт. За да не открият християните тялото му, бил вързан за котва и хвърлен в Черно море.  В последствие Клемент става патрон на ковачите на котви, моряците, каменоделците и работниците в мини за мрамор.

     Котва обвита с въже е друг често използван моряшки символ в татуирането.  Корениите му отново се крият в Християнската религия и по специално - кръст обвит със змия.

Неговата символика следва много интересна логика. Преплитат се два елемента- змията, която е символ на злото и превъплащение на Сатаната и кръста на който е разпънат Христос. Тяхната кобининация е символ на победата над Сатаната, който всъщност е заел мястото на Христос на кръста. Котвата обвита с въже символизира сигурността, увереност и устойчивост на трудностите.  Келтски кръст-   понякога го наричат кръст на Йона или кръгъл кръст. Кръгът символизира слънцето и вечността. Този кръст, който се е появил в Ирландия преди VІІІ в., вероятно произхожда от "Хи-Ро"- монограм от  първите две букви от името на Христос написани на гръцки. Често е украсяван кръст с резбовани фигури, животни и библейски сцени (като например грехопадението на човека или жертвоприношението на Исаак).

 

 

Топка №8

  Билярдът често е игра в която се залагат пари. Пред вид правилата на играта, ролята на осмата топка е решаваща. Може да е най-щастливата топка, ако е вкарана от играча -последна след всички останали, след което той печели играта. Може да се окаже топката на лошия късмет, ако е влязла преди тях в джоба при непремерен удар.

  Топка номер осем е символ на капризите на съдбата, риска, живота на ръба, оставяне в ръцете на съдбата. Въпрос на стратегия и добра игра е да поставиш противника в положение "зад осмата топка", т.е. да няма избор и да сгреши. Именно заради това понякога осмата топка се възприема и като символ на късмета, ако контролираш съдбата.

  Сред хот-родърите е разпространено да сложат  осмата топка на скоростния лост.  Карайки с висока скорост в опасни състезания те символизират, че съдбата е в техни ръце.

 

Зарове

Заровете се използват в игри на шанса. От това какво число ще се падне зависи дали печелиш или губиш. Както неможе да се предскаже числото което би се паднало, така и не може да се предскаже какво ще се случи в живота, какви ще са капризите на съдбата.  В играта на зарове не зависи отособени умения, а от късмет. Както понякога се случва и в живота по-важно е да имаш късмет, отколкото да си трудолюбив или талантлив.

Заровете са символ  на добрия късмет, благосклонната съдба. Изрази като  „да хвърлиш зара” или „заровете са хвърлени” означават да поемеш риск без изходът да е ясен, да се оставиш в ръцете на съдбата.


Карти

 За да сме по-точни по отношение на символиката при  картите, ще направим малка ретроспекция. Картите в една колода са 52 и символизират седмиците в една година. Картите в една боя са 13 и символизират  тринадесетте фази на луната. Сумарната стойност от стойностите на всяка карта и добавена още единица от Жокера дава броя дни в една година-365.

  Познатите ни наименования- спатия, купа, каро и пика (с оригиналните им наименования Spades, Hearts, Diamonds и Clubs) имат конкретна причина да съществуват по този начин.

Спатия (Spades -детелина)-символ на късмета;

Купа (Hearts -сърца)-е символ на църквата,

Каро (Diamonds –диаманти) –символизира богатството и просперитета

Пика- (Clubs- острието на копието, на рицарско оръжие) символизира, силата. Също би могло да се приеме като –листо което е символ на аристокрация.

   Френската аристокрация асоцира картите с конкретни личности. Крал Спатия (при нас наречен Поп Спатия)  е бил  Крал Давид, Рицар Спатия (Вале Спатия) е бил Хектор от Троя, Крал Купа е Цезар, а Александър –Крал Каро. „Дамите” съответстват на определени Кралици. „Валетата” герои от гръцката митология..

  В   много ранни времена (преди 14ти век) картата „Крал” е била с най-много точки (10), а Асото с най-малко (1).  В последствие в началото на 14ти век,  в някои игри Асото започва да има най-голяма стойност. Много по-късно по време на френската революция играта „Високо Асо” става символ на издигането на „нисшата класа” над аристокрацията. След френската революция (18ти век), картите вече не се асоциират съ Кралски особи и т.н. , а стават безименни.

Асо Пика (Ace of Spades)- в най-разпространените игри-Покер, Бридж и др.  Пиката е най-силната боя, а асото най-голяма стойнст. Т.е. Асо Пика е най-силната карта. Това го прави най-специалната карта.

Дама Купа- Сприхавата дама купа става известна благодарение на Луис Карол и неговата Алиса в страната на чудесата, като се смятало, че била карикатура на кралица Виктория. Тя има едно решение за всеки, който и препречи пътя- крещи „отсечете им главите”. В книгата дама Купа е символ на препятствията, които Алиса трябва да преодолее по време на пътешествието си в Страната на Чудесата.

Жокер –  „Лудият жокер” е карта, която може да бъде изиграна със всякаква стойност, избрана от играча. Тези, които най-много се гордеят с уменията си, особено в областта на покера, имат склонността да се мръщят при нейното включване, тъй като принизяват употребата и до играта на аматьорите.

  Жокерът се появява по-късно сред колодата карти. Казват , че е измислен през 1860г. От картоиграчи  корабче по Мисисипи. Жокерите са два и когато цветовете имат значени, черният е по-силен от червения. В някои игри той може да замени коя да е карта.

Картите като татуировка- символизират добрия късмет. Предимно се рисуват комбинация от карти, които са „печеливша ръка” в Покера. Напр. Четири Аса, Royal Flush ( пет поредни карти  десятка до Асо) от една боя. Често срещани татуировки  са и самостоятлни емблематични карти като Асо Пика, Дама Купа, Жокер.

За разлика от заровете, късмета на играещия зависи и от неговите способности. Т.е картите са и символ да контролираш и постигаш успеха, но ако и съдбата е благосклонна.

  Често картите се комбинират със рисунки на зарове, леки жени, алкохол и, тези татуировки символизират човешкия грях, напомнят за опасностите от порочния и хазартен начин на живот.

Pin –Up момичета- красивите момичета винаги са желана компания, било тя и като татировка. Оставяме на въображението ви да реши какво симвоилзират.

 

Роза

Розата е най-срещания мотив в татуировките. Розата е Кралицата на цветята. Популярна  е сред мъжете и жените.  Символизира красота, любов (особено платоническа), страст. Символ на целомъдрие и чистота.

За Древните Гърци розата се свързва с Афродита-богинята на любовта. За Християните- с  Мария.

   Легендата разказва, че в яростта си, римската богиня Диана преврнала девицата Роданта в роза, а нейният любим в бодли. Друга легенда разказва за славят, който толкова се влюбил в розата, че я прегърнал пробивайки сърцето си, а кръвта му я оцветил в червено.

Татуировката на роза с бодли напомня, че красотата изисква жертви. Любовта е свързана с рискове и жертви. Тя трябва да бъде отстоявана, понякога и с цената на живота.

Черна роза- символизира тъмната страна. Съчетава романтизма на червната роза със черния цвят на смъртта.  Ирланците са я използвали като символ в бунта си срещу Англичаните, чиито символ е червената роза.

“Tribble “ роза-( от лат. „tribus”-троен етнос в Древен Рим) – черна роза изобразена върху елементи на родови мотиви;

Често розата често се татуира в съчетание със сърце. И двете символизират –любов.

Сърце

Сърцето е най познатия символ на любовта. В него се влага и смисъла за смелост, приятелство и емоционалност. Използва се и като символ на женското начало, тогава се асоцира със женския пубис.

Татуировките със сърца и имена на любими са много разпространени сред войниците през Втората Световна война. Те им напомнят за техните любими и ценностите, които защитават. Както казват някои: „Любовта продължава вечно.Татуировката- шест месеца след това.”

Много от съвременните дизайни на сърца са вдъхновени от “Sailor Jerry”

 

Огън

Огънят е стихия, която е и плашеща и уважавана от дълбока древност. В Християнството огънят е символ на Светия Дух. В митологията птицата Феникс е обвита в пламъци от които в последствие се възражда.

При татуировките огънят символизира страст, разрушение. В зяависимост от контекста на рисунката би могъл да символизира –надежда, светлина и познание.

Череши

Черешата е символ на женствеността. Сокът на зрялата череша е с наситен аромат и цвят и често се сравнявана с първото вкусване на любовта. Тя е символ и на женската плодовитост.

  Еротичната връзка с плода  черешата е отдавна открит. Черешата наподобява устните на любимия, а когато потече сокът й-сякаш кърви.

 В татуирането когато плода на черешата е на клонче това е символ на целомъдрие и чистота. Череши обградени с пламъци символизират желание, страст и сладострастие. Много от съвременните дизайни на череши са вдъхновени  от “Sailor Jerry”

Крила

Естествено крилата символизират-полет. Те са връзката между земята и небето. Човешкото и божественото. Крилата са израз на свободата, сила за покоряване на места и висини до които никой не може да достигне

Ангелските крила са израз на защита, вдъхновение, водачество и просвещение.

Крилата на феи, дракони –носят елементи на мистиката и магията.

Крила на птица символизират –извисяване, стремеж, свобода.

Крилата на пеперуда- лекота, елегантност. Татуирани на жена, символизират и търсенето на този, който би я накарала да свие своите криле.

Звезди

Звездите са светлината в тъмната нощ. Приемат се като символ на духа, вярата, надеждата. Сред рокабили културата е най-разпространена „ Морската Звезда”. Моряците са изразявали с нея- защита и водачество. По звездното небе са се оринтирали в нощните си плавания. Те са им показвали и пътя до дома.

В по-съвременно тълкуване татуировките символизират светлината,която те води в живота.


« назад
 
 


за нас събития
и новини
танци филми hot ride музика магазин
обяви
lifestyle отминали събития контактиCopyright © 2011 rockabilly.bg  разработен от: Inet-Partner.com