Някои съвети за безопасност при каране на мотор
На 24.03.2014 г. излезе първият брой на BMM (Bulgarian Motorcycle Magazine). BMM е електронно списание, посветено на любителите на мотори, техните машини и приключения. BMM е направено с много желание и любов към моторите, представя интересна и полезна информация за живота на две колела и всичко, свързано с това. Bulgarian Motorcycle Magazine е за всички, които се интересуват от живота на две колела без значение какъв мотоциклет карате или дали карате изобщо. 

Bulgarian Motorcycle Magazine ще излиза веднъж на два месеца и се потребява напълно безплатно. Можете да го четете online или да го изтеглите в pdf-формат- тук!
В  Rockabilly.bg ще анонсираме появата на всеки нов брой на Bulgarian Motorcycle Magazine. Със съдействието на BMM всеки месец ще публикуваме подбрана статия и в рубриката ни Hot Ride

В началото на сезона
Виктор Асенов - инструктор по мотоциклетизъм и мото каскадьор, ще ни разяснява кои са най-често допусканите грешки при карането на мотор, ще ни разкрива хитринки за безопасно придвижване в градски и извънградски условия или най-общо - ще даде безценнисъвети как да оцелеем на две колела.
Карането
Хубаво е да имаме предвид, че в началото на сезона се кара различно от средата или края му. Асфалтът е все още студен, което намалява сцеплението с гумите и увеличава шанса моторът да се подхлъзне и да паднем. По-лекото и по-внимателно каране във все още студените месеци може да ни спести много неприятности. Разбира се, карайки мотор, би трябвало да сме наясно, че сме едни от най-уязвимите участници в движението и основно се пазим сами. Но първоначално вниманието ни в трафика трябва да е още по-голямо, защото шофьорите на коли са отвикнали да гледат за мотори.
Нашата екипировка
Не бива да подценяваме пълната екипировка, без значение от времето, по което или от което караме. В началото на мото сезона обикновено е по-хладно.И възможността крайниците ни да изтръпнат или да се схванат е много голяма.
За да игнорираме този риск, трябва да сме екипирани подходящо.

Гумите на мотора

Естествено, че е важно гумите да са хубави! Но в началото на сезона по-важното е предната гума да е добре напомпана. Когато е слабо налягането в нея, петното с асфалта се губи, кормилото на мотора натежава и това може да доведе до падане. А то, от своя страна, може да доведе до щети по мотора и по… нас. Но май повечето от нас сме като от онази картинка “Докторе, бъдете честен - как е моторът?” ...

Ролбарът и краш тапите
Без значение от опита, който имаме като водачи, нито какъв тип мотор караме, важно е да предпазим и машините си, и себе си. Ролбарът е особено полезен за начинаещи мотористи. Но в екстремна ситуация
може да е моторо- и животоспасяващ и за по-напредналите ездачи. На някои двуколесни е по-трудно да се монтира такова приспособление или няма измислено заводско, но и за тях има “екипировка” - тапи или т.нар. краш тапи. И те, както и ролбарът, пазят капаците, ухото на двигателя и редица други, важни или не толкова важни, части от машината.
Такъв тип устройство влиза в употреба и при глупави изпускания от място. Честно да си признаем - на повечето от нас ни се е случвало :). Ако ролбарът не е чак толкова капризен като изработка и би могъл да се направи приличен и в “домашни” условия, то при краш тапите е по-конфликтно - най-добре е да се купуват от известен производител. Марковите тапи са така изчислени, че да поемат удара без големи щети по мотора и без да се счупят. При “домашно” изработените такива съществува рискът да се счупят в мотора и да повредят тежко двигателя на коня ни. По същата причина е важно и болтовете да са здрави и хубави, а не от железарията. Казано иначе - в дългосрочен план ролбарът или краш тапите са много добра инвестиция (бел. ред.- изпробвано и доказано!).

Огледалата

Огледалата на мотоциклетите са заводски и не са екстри! Някои хора ги махат, а доста шофьори (без значение какво точно карат) пък не ги използват по предназначение, дори и да не са ги махнали. Наличието на огледала и особено гледането в тях, е много важно. Според различни изследвания, на всеки 7 секунди трябва да се поглежда в огледалата, а най-добре и по-често. В идеалния вариант, докато гледаме напред, с периферното си зрение виждаме какво се случва зад нас. Разбира се, винаги има някаква мъртва точка, затова е добре да погледнем поне 2 пъти, преди да предприемем маневра.


Настройката на огледалата

Интересно е, че малко хора знаят как да си настроят коректно огледалата. При правилната настройка, когато главата ни е напред, в огледалата трябва да виждаме малко от горната част на раменете си - зад него има много разстояние. Така виждаме и какво става зад нас. Ако на 3 метра назад от рамото ни има кола, която се е засилила и иска да ни изпревари, то тя най-вероятно ще попадне именно в тази част от пътя, която не виждаме, ако не виждаме и раменете си в отражението. Какво ли би могло да се случи, ако тръгнем да се престрояваме в този момент, без да сме видели автомобила! Май всички знаем, а?! Виждайки част от рамото си в огледалото, можем да видим и част от своята лента, както и маркировката, ако сме по средата на платното. По този начин обхващаме по-голяма част от пътната обстановка, в която се намираме, без да се налага да въртим глава и да изпускаме какво се случва пред нас.

Разположението

Често допускана от мотористите грешка е карането централно зад колите пред нас. В повечето случаи е най-добре да се кара от лявата страна на задната гума на колата (т.е. в по-лявата част на платното), спазвайки дистанция, разбира се. Една кола винаги може да набие спирачки и да спре по-бързо от мотора ни, ако се наложи. В ситуация с екстремно спиране някои водачи на мотоциклети се стряскат и натискат каквото могат - съединител, предна и задна спирачка. Това често води до падане, при което моторът може да влезе под колата. Спазването на достатъчна дистанция е задължително и може да бъде изключително полезно в редица положения, включително и такова. Освен това, ако се налага, може да ни осигури възможност за бързо престрояване.


Маркировката
Нещо много опасно, което доста мотористи правят, е минаването в ляво в крайна лява летна, т.е. да минеш между колата и мантинелата. Първата причина, поради която е толкова опасно, е, че моторът стъпва на маркировката, която е изключително хлъзгава. То и тази причина е достатъчна, но има и втора като допълнение на първата - маркировката е мръсна! Същата тази бяла лента е обилно поръсена с масло, прах, камъчета от колите и всякакви други боклуци, което я прави още по-хлъзгава. Когато някой моторист мине оттам, подаде газ, за да изпревари автомобила, изведнъж задната гума може да загуби сцепление от мазнотията. Следва удар или в мантинелата, или във въпросната кола и нещата страват страшни. А щом някой минава точно там, то той обикновено е и с по-висока скорост - такова падане може да бъде и фатално. По-добре е да

изчакаме автомобила или да му премигнем с фар да се прибере и да минем в самата лента, отколкото върху маркировката. Като цяло карането на мотор върху маркировка, особено в България, е много опасно.


Трамвайните линии

Те са много опасни! И почти всички сме падали на тях. Линиите се взимат винаги напреко или поне под ъгъл. Най-голямата глупост е да караш по тях -някои хора си мислят, че няма проблем да покарат 10 см по самата релса, но проблеми има! Това е желязо, при това мазно. В повечето случаи релсите са подвигнати или пък са по-надълбоко в пътната настилка. При повдигнатите трябва да се минава абсолютно на косо (напреко), защото иначе идва на ръб, а ръбът винаги се хлъзга - предницата ни отива нанякъде и падаме. Накратко -никога не карайте по трамвайните линии, а ги сечете!
Паветата
За мотористите в градски условия паветата са голямо предизвикателство. Особено жълтите софийски павета :). Поредното хлъзгаво нещо, с което да внимаваме, докато караме. Сцеплението на гумата с павето е… никакво.
Паветата са: •хлъзгави; •повдигнати; •имат цепки, а понякога и стабилно разстояние едно от друго; •тук-там някое липсва.
Ако трябва да обобщим - отвратителни са! И за коли, и за мотори. А най-хубавата комбинация е от павета И трамвайни релси, а ако може и малко дъжд -истинско забавление! Отново опираме до това, че колите спират по-бързо, докато ние може да натиснем спирачки и да продължим, все едно не сме пипнали нищо. Затова е много важно по павета:
•да караме по-бавно; •да спазваме голяма дистанция; •да държим мотора прав; •да завиваме само с кормило - без контра завивания, без лягания;
А при ниска скорост много помага да си спуснем краката от степенките.

Ходенето с мотора
Това е доста полезен похват, от който много от по-напредналите водачи на мотоциклети се срамуват. Има моменти,
особено в задръствания, когато е наложително да си пуснем краката от степенките. Натясно сме - например между 2 коли. И при скорост от 5 км/час трудно се пази баланс, нали? Ако краката ни са долу и ходим с мотора, сме много по-балансирани и можем да спираме или тръгваме по-бързо, без да губим равновесието си. Иначе машината ни започва да криволичи, а ние започваме да се подпираме по спрелите автомобили. На голямо кръстовище в голямо задръстване, колкото и бавно да караме, между колите излизат/изскачат всякакви - пешеходци, колоездачи, скутери(сти). А ние трябва да имаме готовността да спрем рязко. Когато краката ни са на земята, това ни осигурява стабилност, ако трябва да реагираме бързо - било за спиране или задържане на мотора прав. Металното ни конче няма как да ни натисне, ако краката ни са долу. Физика!

Източник: BMM (Bulgarian Motorcycle Magazine)
 

« назад
 


за нас събития
и новини
танци филми hot ride музика магазин
обяви
lifestyle отминали събития контакти правила за ползванеCopyright © 2011 rockabilly.bg  разработен от: Inet-Partner.com