Аеродинамичният Buick Streamliner, 1940

 Norman E. Timbs създава през 40-те години в US  необикновен за времето си и впечатляващ с формата си "streamliner" автомобил,познат като Buick Streamliner. Streamliner на Тимбс бил създаден за използване по обществените пътища.


 Тимбс работел като инженер-проектант на коли за „Индианаполис 500” от серията Blue Crown Special. Някои неговите коли многократно печелят състезанието.


Несъмнено Buick Streamliner е повлиян от Auto Union Typ C Stromlinien и Mercedes-Benz W25 Avus Stromlinien от 1937 г., участвали в „Гран При” на най-бързата писта Avus (достигащи скорости от 400 км/ч).


 За конструирането на корпуса Норман е посветил около 2 години. В традициите на немските "Гранд При" автомобили, корпусът наподобява самолетния, изработен ръчно от алуминий и изчистен от всички ненужни детайли. За да запази максимална аеродинамика не са изрязани дори врати. Един голям цялостен заден капак се отваря хидравлично, за да осигури достъп до задната част на шасито и двигателя.


Автомобилът е базиран на двигателя на Buick Super 8 от 1947 г., ускоряващ еднотонното тяло до 200 км/ч. Намира се в задната част на шасито, а кабината е изтеглена напред. Основното шаси е направено от 12,7-сантиметрови тръби, които се простират до задния мост. Използвано е окачване на Форд от 1947 г., осигуряващо меко возене.


Автомобилът предизвиква огромен интерес. Появява се на кориците на афторитетни списания като Motor Trend, Mechanix Illustrated, Popular Mechanics, Motor Life.


     Цената на автомобила е била 10 000 щатски долара, като само за корпусътса отделени 8 000 долара. Корпусът е изработена  от Emil Diedt.


  Автомобилът е бил използван предимно в шоу-демонстрации. През 1952 г. е купен от Джим Дейвис от Калифорния, който я карал в Манхатън бийч.


След време следите на колата се изгубват. През 2002 г. колата е открита в автомобилна морга. 


Продадена на търг и реставрирана от Dave Crouse от Custom Auto, Inc в Лъвленд, Колорадо за собствениците Гари и Даян Сервени от Малибу, Калифорния.


След пълното й и точно възстановяване, през 2010 г. дебютира на Concours d'Elegance на Амелия Айлънд (Флорида) в категория, запазена за корицата на сп. „Motor Trend”.

 


« назад
 
 


за нас събития
и новини
танци филми hot ride музика магазин
обяви
lifestyle отминали събития контактиCopyright © 2011 rockabilly.bg  разработен от: Inet-Partner.com