.
  50's Rockabilly Jive
  След като на музикалната сцена се изкачват Rhythm'n 'Blues и Rock'n'Roll, танцът Lindy Hop също претърпява промяна. Новият му, опростен вариант се нарича „jiving” в UK, и е смятан за последната вариация на суинговите танци. Лесния основен ход прави Rockabilly Jive бързо усвоим, приятен и забавен. Танцува се на темпо от средно до много бързо. Има много последователи в Rockabilly и Rock'n'Roll средите по света. Техниката дава началото на стилове като Boogie-Woogie.

"Jive" обикновено асоциираме с латиноамериканските и бални танци, но 50’s Rockabilly Jive е доста по-различен. Той се танцува свободно, с поведение и лек „уличен, хулигански” привкус. Това е танцът на бунтарите от 50те– неговите движения, структура и фасон не съотвестват на другите танцови стилове. Jive има свой уникален ритъм, движение и колорит, улавящи и най-бързия ритъм на музиката. Постепенно „jive” се превръща в обобщаващ термин за стил музика и танци.

  За разлика от всеки друг танц, за който може да се сетите, рокабили джайв НЕ СЕ танцува в линия, той е ротационен танц  - "фолоуърът" заема позиция и лидерът се върти около нея. Също така съществуват разлики в танцуването на различните континенти. Например, рокабили-джайв в Австралия и Великобритания си приличат, но има ясни разлики със Съединените Щати.

                                                         

Rockabilly Jive е изключително популярен танц и в наши дни. В клипа към абсолютния хит Bring Me Sunshine на нашумелите The Jive Aces този танц е включен по много атрактивен начин ( започва от 2.36мин)

The Stroll
Stroll е може би най-популярната соло хореография от 50-те. В началото е изпълнявана върху парчето “C.C. Rider” от Chuck Willis на American Bandstand. В началото The Stroll e бил соло-танц само за дами, кавалерите са имали своя соло-стил наречен "boppin". Парчетата подходящи за stroll са с по-бавни с blues мотиви. Днес често може да видим stroll върху парчето „Barefoot” от Ray Collins Hot Club (започва от 28.30мин).
 

 
 
 
 


« Назад
 
 


за нас събития
и новини
танци филми hot ride музика магазин
обяви
lifestyle отминали събития контакти правила за ползванеCopyright © 2011 rockabilly.bg  разработен от: Inet-Partner.com